Menu:

Španělské víno jako dárek

Porozhlížíte se již pomalu po vánočních dárcích pro Vaše nejbližší? Darujte od srdce kvalitní víno, které řekne mnohem více než tisíc slov. Jeden z nejstarších řeckých básníků a věhlasný autor epických básní Ilias a Odysseia, Homér vyřkl jedno modrou rčení, že k lidskému štěstí a úsměvné pohodě patří prostřený stůl, víno a přátelé.

Co jste možná nevěděli o španělském vínu

Obrovskou radost a velké uznání u svých blízkých vzbudí, darujete-li víno ze Španělska. Španělsko je jedním z nejdůležitějších producentů vína na světě a obvykle se nachází na třetím místě v celkovém hodnocení, které je stále hodnoceno medailí. Co se týče množství vyrobeného vína, najdeme ho hned za Itálií a Francií. Přestože Španělsko nevyrábí nejvíce vína světě, má největší výměru vinné révy. Ve Španělsku se pěstuje víno téměř na každém rohu. Vinice se na Pyrenejském poloostrově rozprostírají od severních zelených oblastí severních hranic, přes horké letní oblasti střední Mesety až po spálené země Andalusie na jihu. Díky své poloze vyniká Španělsko zejména výrobou červených vín. Typická je pro ně nezaměnitelná chuť, barva i vůně. K nejlepším vínům patří ta, která pochází z oblasti Rioja nebo Ribera del Duero. Právě tato vína www.bmcbrno.cz/spanelska-vina patří k nejvyhledávanějším na světě. Mezi nejpěstovanější španělské odrůdy červeného vína patří Tempranillo, Garnacha, Syrah nebo Merlot. Zatímco moravská a česká vína se nejčastěji rozlišují podle stupně cukernatosti, ve Španělsku převládá dělení podle doby zrání. Nejvyšší hodnoty přitom dosahuje víno s označením Gran Reserva. Vína s tímto označením zrají minimálně dva roky v barikových sudech a rok až tři roky v láhvích. Kromě špičkových červených vín se Španělsko zaměřuje také na produkci speciálních sladkých vín, sangrií nebo šumivých vín typu CAVA.

Turrón jedinečná španělská sladkost, kterou musíte ochutnat

Chuť kvalitního vína, ať už pochází odkudkoliv, znásobí něco lahodného na zub. Ze španělských delikates lze doporučit například luxusní sladkost zvanou turrón. Tato typická španělská cukrovinka je podobná tureckému medu, vyrábí se z včelího medu, cukru a mandlí. Každá španělská oblast a rodina má svou vlastní recepturu, takže jich ve Španělsku můžete vyzkoušet nespočet a vždy Vás okouzlí svou jedinečnou chutí. Nejčastěji se pojídá o Vánocích.

22. 10. 2020