Menu:

Mlsejte zdravě, zkuste olivy

Zobete rádi večer u televize nejrůznější pochutiny? A co to tak zkusit zdravě? Zkuste brambůrky, tyčinky či popcorn nahradit třeba olivami. Olivy jsou nejen vynikající, ale také zdraví prospěšné.

Olivy, bohatý zdroj vitamínů 

Ty nejkvalitnější pochopitelně můžete ochutnat ve Středomoří, ale čím dál častěji jsou tyto kvalitní olivy dováženy i do naší země a stávají se tak poměrně snadno dostupným zbožím. Používají se nejen, jak už bylo zmíněno, jako pochutina, ale také jako přísada do vaření. Vzhledem k tomu, že obsahují velké množství zdraví prospěšných látek, jak oje sodík, draslík, železo, či jód, je jejich pravidelná konzumace velmi vhodná. Pokud si budete vybírat olivy, pak máte na výběr hned několik možností. Základními typy jsou olivy zelené a černé, přičemž se v zásadě jedná o jeden typ. Zelené olivy jsou většinou nahořklé s nižším obsahem oleje, oproti tomu černé olivy jsou zcela dozrálé. Olivy si můžete vybrat ve speciálních nálevech, či plněné, s peckou nebo bez pecky. Pokud mluvíme o olivách, nelze nezmínit ani další produkt, kterým je olivový olej. Jistě jste si už v obchodech všimli, že se dodává v mnoha kvalitách, přičemž pokud chcete ten nejkvalitnější, za studena lisovaný, bez chemických úprav, pak si vybírejte olej s označením extra panenský. Olivový olej vždy skladujete na tmavém místě, protože světlo mu nedělá dobře. Využít jej můžete jak v teplé, tak především ve studené kuchyni, ideální je například do zeleninových salátů nebo na těstoviny.

Víno jedinečné barvy i chuti

K dobrému jídlu patří neodmyslitelně také dobré pití a tím není nic jiného než víno. Jestli jste doposud ještě neochutnali Portské víno, pak máte nejvyšší čas. Jedná se o speciální druh vína, které vyniká nejen jedinečnou, až karmínově červenou barvou, ale také typicky sladkou chutí. Ta nejkvalitnější portská vína najdete na stránkách katalog.bmcbrno.cz/old-porter-13.html

30. 11. 2017